Tähkäpää – Rapunzel

Vuoniityn 7. luokkalaisten mielestä esityksessä ehdottomasti parasta oli se, kuinka yleisö sai päättää, mitä esityksessä tapahtuu. Myös esityksen huumorista ja näyttelysuorituksista pidettiin.

Toisaalta osaa katsojista ärsytti, kuinka esityksessä “yritettiin olla liian hauskoja”. Lisäksi osa ei pitänyt siitä, kuinka esityksessä puhuttiin ruotsia. Esitys sai nuhteita myös pelkistetystä lavastuksesta ja puvustuksesta.

Esitys onnistui herättämään kysymyksiä muun muassa siitä, kuinka erilaisissa tilanteissa olisi hyvä toimia.

Myllypuron 7. luokkalaisista kaikki pitivät esityksestä kovasti. Erityisesti kiiteltiin näyttelijöiden taitoa ja sitä, kuinka he ottivat yleisön huomioon. Esitystä kehuttiin virkistäväksi, erilaiseksi ja piristäväksi.

Osa oppilaista oli odottanut, että esityksessä olisi enemmän näyttelijöitä ja lavasteita. Toiset taas toivoivat, että olisivat itse päässeet näyttämölle esiintymään. Suuri osa tykkäsi esityksestä sellaisenaan.

Osa oppilaista ihmetteli, miksi Tähkäpään piti välttämättä olla joko tyttö tai poika. Yksi oppilas vastasi kysymykseen sukupuoleta: “mitä väliä sillä on?”.

Ammattiopisto Livian opiskelijat kiittivät näytelmästä ja kehuivat etenkin esityksen näyttelijöitä ja sen hauskuutta. Lisäksi esityksessä kehuttiin sen helppoa seurattavuutta ja kaksikielisyyttä.

Esitykseltä toivottiin enemmän improvisaatiota ja pidempää esitysaikaa.

Fragile

Helsinkiläinen Jupiter-teatteriryhmä kävi katsomassa Fragilea. Esitys oli puhutellut nuoria tärkeällä ja rankalla aiheellaan.

”Esityksen aihe (alkoholismi ja sen vaikutukset perhe-elämään) on rankka, mutta ajankohtainen monelle nuorelle. Esitys sai ajattelemaan tilannetta lapsen tavoin. Koska esitystila oli pieni ja esiintyjiä vähän, tuli esitys tosi lähelle. Esityksen tunnelma oli tumma ja toivoton, mutta lopussa toivo voitti. Näytteleminen oli kauttaaltaan vakuuttavaa ja hienoa. Marjut Mariston näyttelemään tyttöön pystyy samaistumaan, vaikka ei olisi itse kokenut samaa. Tunteet olivat raa’asti esillä. Esitys oli herkkä ja siitä jäi mykistynyt olo.”

Lisäksi teatteriryhmän jäsenet tarjosivat ajatuksia siitä, millaisia aiheita nuorten teatterin olisi tulevaisuudessa tärkeä käsitellä.

”Syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat ovat kiinnostavia ja tärkeitä aiheita, sillä taiteen keinoilla voi vaikuttaa. Myös esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä olisi tärkeä nähdä teatteria, koska moni nuori voi olla aiheen äärellä.”